Vi skal sætte aftryk, som også holder om 100 år

Kulturen i Horsens skal bruges anderledes, hvis vi skal fortsætte den flotte udvikling. Det mener Claus Visbye, som til nytår overtog direktørstolen i Horsens & Friends efter Frank Panduro.

Om Claus

44 år.

Bor i Aarhus N med kæresten Helle og deres sønner Carlo på 7 og Lui på 9.

Uddannet kontorelev på Horsens Ny Teater samt Film- & TV-produktionsmedarbejder fra Medieskolerne i Viborg.

Medlem af ledelsen af Smukfest 2000-2017.

Ny direktør for Horsens & Friends fra 1. januar 2018.

Lige siden han skrubbede toiletter på Endelave Festival i slut-80'erne har Claus Visbye vidst, at han skulle være tæt på musikken. De Nattergale er det eneste navn, han husker fra den festival, men erfaringen og koncertstemningen har han nydt godt af lige siden.

"Den første lydprøve på et stort anlæg med eventyrlig bas rør ved vores følelser. Der er en særlig magi over livemusik og publikums gode oplevelse," siger han.

De seneste 25 år har Claus Visbyes arbejde handlet om at give andre mennesker store oplevelser. Som formand for Smukfest i Skanderborg tænkte han ethvert arrangement igennem fra start til slut med det ene fokus.

"Det lyder nemt, men er faktisk svært. Alt skal virke i retning af den oplevelse, man vil give. Hvad sker der, fra du får billetten i hånden? Hvilket skilt er det første, du møder? Hvem tager imod dig, og hvad gør det hele ved dig?" siger han.

At kalde Claus Visbye detaljeorienteret og servicemindet vil være en underdrivelse. Som ny direktør for Horsens & Friends vil han på mange måder fortsætte den tidligere direktør, Frank Panduros, arbejde. Men der kommer også til at ske noget nyt.
 

Det dystre område er væk


Claus Visbye voksede op i Stensballe og flyttede senere til Nygade. Hele byen var dengang påvirket af, at Horsens Statsfængsel stadig var fyldt med kriminelle. Når han cyklede forbi, gav det lukkede område ham altid en underlig fornemmelse. I dag nyder Claus Visbye at tænke over den store forandring, som også er synlig fra hans kontor i den gamle embedsbolig.

"Der lå en skræmmende tyngde over os dengang. Nu er alle velkomne på Fængslet og kan bruge det til gode oplevelser. I stedet for en sort plet på bykortet, hvor kriminelle blev halshugget i gamle dage, har vi en kulturinstitution, som er med til at give Horsens kant. Det betyder mere, end man kan måle," siger han.

På trods af statsfængslets dystre område havde Claus Visbye og hans kammerater en tryg opvækst. Han gik i skole med mange børn fra landsbyerne nord for Horsens og har mange glade minder fra dengang.

"Når vi besøgte dem, lavede nogle af forældrene varm kakao på råmælk til os. Der var så meget tryghed i den opvækst og i det frivillige miljø, som jeg siden brugte meget tid på. Alle de faste rammer, som jeg opponerede mod som teenager, sætter jeg stor pris på nu," siger han.

De 3 bedste ting ved Horsens i følge Claus

  • Naturen og fjorden
  • Flad og tilgængelig cykelby
  • Kamii Sushi

Øretævernes holdeplads


Nogle rammer vil dog blive brudt. Som ny direktør i Horsens & Friends har Claus Visbye stadig ikke konkrete planer på plads. Men han og kollegerne arbejder hårdt på det. Det vidner de to whiteboards, som fylder hele den ene væg på hans kontor, om. De er begge fyldt med noter, kunstnernavne, inspirerende udklip og genre-overvejelser. Det samlede budskab er, at der skal tænkes nyt.

"Jeg ved godt, at jeg kommer til at få en masse skældud de første par år. Men vi har haft mange af de sikre kunstnere til det modne publikum på besøg. Jeg vil tale mere til et yngre publikum," siger Claus Visbye.

Han understreger, at de mange store koncerter har været en succes for Horsens. Men markedet for de store navne har ændret sig markant, siden Bob Dylan kom forbi Horsens i 2000. Honorarerne til kunstnerne er steget med cirka 50 %, Danmark har fået mange nye festivaller, og en række store byer har gjort os kunsten efter.

"Vi har vænnet os til årlige events i verdensklasse, og det er helt ud over, hvad man kan forvente for en by i vores størrelse. Vi kan ikke udvikle Horsens mere på den måde. Vi skal turde at tænke udviklingen anderledes sammen og sætte et aftryk, som også holder om 100 år," siger Claus Visbye.

Han opfordrer alle til at bruge kulturen i Horsens og være med til at gøre den til det, vi gerne selv vil have.

"Byd ind hos mig, på Kulisselageret, på Horsens Ny Teater eller i de mange foreninger. Det nye skal opstå af en fælles indsats."