Den ultimative guide: Vask af sarte tekstiler

Kommer du også altid i tvivl om, hvordan din uldtrøje eller silketop må vaskes? Vi har lavet den ultimative vaskeguide, så du kan gøre forårsrent i garderoben.

Kashmir


Kashmir skal vaskes på maskinens skånsomme uldprogram på højest 30 grader med et vaskemiddel beregnet til uld. Bruger du almindeligt vaskemiddel, vil det naturlige fedtstof, som er i både kashmir og uld, blive vasket væk, så tøjet bliver trist og falmet. Undlad også centrifugering og tørretumbling af tøjet efterfølgende.
 

Uld


Når du skal vaske tøj med uld, skal du give det max 30 grader og gerne på vaskemaskinens uldprogram. Vil du være ekstra sikker, kan du vælge håndvaskeprogrammet, men stadig uden at overstige de 30 grader. Ellers risikerer du at finde en krympet version af dit tøj efter endt vask.
 

Silke


Silketøj bør generelt vaskes så lidt som muligt. I stedet anbefales det, at du lufter eller damper det, så den fine slip-dress retter sig ud og bliver frisk igen. Her kan du fx hænge silkedelen på en bøjle på badeværelset, mens du tager bad og udnytte dampen herfra. Er du nødsaget til at vaske det, vælg da håndvaskeprogrammet i køligt vand og brug silkevaskemiddel uden enzymer, da disse vil ødelægge silkens fibre.
 

Viskose


Viskose vil utrolig gerne krympe i vask, så vask det så koldt som muligt på håndvaskeprogrammet. Desuden har det tendens til at krølle, så du kan med fordel dampe det efter vask. Det kan gøres med ovennævnte badeværelsestrick eller med en hånddamper eller dampfunktionen på dit strygejern.